注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

彬彬的博客

敞開心扉,知已就不再難尋。

 
 
 

日志

 
 

李嘉誠相當重視的對聯...  

2015-12-21 12:36:01|  分类: 哲理名言 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

李嘉誠相當重視的對聯... - hung22 - 彬彬的博客

 
李嘉誠相當重視的對聯  你看過嗎

有人話,從辦公室可以研究出一位企業家嘅性格同辦事原則,其實,如果睇得仔細一啲,辦公室嘅一事一物,都可以反映處事作風。

還記得,好幾年前,內地就有報章訪問誠哥,重點除咗誠哥開金口,正正就係辦公室一副對聯,引人注目。

對聯寫住嘅,其實係清代儒將左宗棠題于江蘇無錫梅園嘅詩句。原文寫:「發上等願,結中等緣,享下等福;擇高處立,尋平處住,向寬處行。」 

image

(網絡圖片)

其實,誠哥所掛嘅,係民初滿族畫家溥僴 (1901-1966)嘅版本,晚清趙之謙(1829-1884) 有另一個:「發上等願結中等緣享下等福   向高處立揀平處坐往穩處行。」另外仲有個民間版本,「存上等心結中等緣享下等福,在高處立著平處坐向闊處行。」不過,道理都差不多,就係大富大貴靠唔住,反而下等福、平處行,才是理想的生活。

當時,市場唔少人批評李嘉誠賺到盡,此聯一出後,唔少人都對呢個講法改觀,似乎李嘉誠更傾向於賺錢只是起跑時目標高遠一點而已,最終都係「我年輕時不喜歡應酬」, 向寬處行便好。

對聯有咩學到?咪就係教我哋,目標要大,位置要企得高,先可以睇晒全局,但高處不勝寒,平路先行得舒服。

想來也是,正當人人都唔理中國經濟可能爆煲而去搵中國人錢嘅時候,誠哥就改為加大英國、歐美投資,向寬處行,也不用作繭自綁了。

李嘉誠相當重視的對聯... - hung22 - 彬彬的博客

李嘉誠相當重視的對聯... - hung22 - 彬彬的博客

點擊這裡繼續欣賞更多文章

李嘉誠相當重視的對聯... - hung22 - 彬彬的博客



  评论这张
 
阅读(93)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017